Logga in

Soffguide

Vi guidar dig till rätt soffa i just ditt hem

Eftersom du hittat hit är det antagligen dags att köpa en ny soffa. Det tycker vi är alldeles fantastiskt - för just soffor är en av våra stora passioner. Som producent har vi provat, tillverkat och sålt tusentals och åter tusentals soffor under åren, så vår förhoppning är att vi kan hjälpa just dig att hitta rätt modell.

välja soffa

Börja ditt soffköp med att titta på vilka egenskaper just din soffa bör ha.

  • Vilka är användningsområdena?
  • Hur många ska få plats?
  • Ska den vara elegant, stilren eller kanske bäddbar?
  • Kort och gott - hur ser ditt unika soffbehov ut?

Som du säkert upptäckt så finns det väldigt mycket soffor att välja på, Så vi har gjort det lite enklare och sammanfattat de vanligaste modellerna och dess egenskaper.

Men först, låt oss förklara skillnaden på soffor & soffor.

Trots att många soffor ser mer eller mindre likadana ut så kan de variera en hel del i pris. Allt som oftast beror detta på kvalitetsskillnad. Förklaringen är ganska enkel - åtminstone för oss som arbetar med soffor dagligen och gillar att fördjupa oss i materialkunskap. Kort och got så är det sällan soffans yttre som avgör priset, utan snarare dess inre.

Det handlar framförallt om stoppningen. Är det kallskum, polyeter eller fjäderfyllning i kuddarna? Men även soffklädseln är en viktig del, där det allt som oftast är ett högre pris på ett möbeltyg beståendes av naturmaterial, såsom bomull, linne och ull - snarare än ett syntetiskt dito. Därmed inte sagt att ett syntetiskt möbeltyg är sämre, ofta har det till och med högre slitstyrka och flera andra goda egenskaper som är till dess fördel.

En soffa kan liknas med en högtalare. Du kan titta på två olika högtalare som båda ser identiska ut. Skillnaden märker du först när du vrider på volymen och börjar lyssna. Likadant är det med en soffa - den stora skillnaden märker du först när du sätter dig. Och ännu större skillnad märker du efter några år när soffan använts dagligen.

Vilken kvalitet du ska välja vet egentligen bara du själv. Är tanken att byta ut soffan redan inom några år, eller är målet att den ska följa med under en väldigt lång tid framöver? Alla ställer vi olika krav på kvalitet, därför har vi också ett brett sortiment som sträcker sig över hela kvalitetsskalan, så att alla ska kunna hitta något som passar just dem i vårt sortiment.

tecknad soffa
► Börja med att välja modell på din soffa - vi förklarar skillnaden.

Divansoffor

Det vi kallar för divansoffa har snabbt blivit den mest populära soffmodellen i Sverige. Och det är ganska enkelt att förstå varför, då få andra soffmodeller kan mäta sig med divansoffans goda komfort. Som bekant har ett kärt barn många namn. Divansoffan är inget undantag, därför tänkte vi reda ut några vanliga smeknamn och begrepp för den här typen av soffor.

Ordet ”divan” kommer ursprungligen från en populär möbel i mellanöstern på 1800-talet. Idag åsyftas först och främst en soffa med en eller flera liggdelar. En divan är en förlängd sittsektion som är väldigt bekväm och uppskattad när det är dags för familjens fredagsmys.

divan soffa

En divansoffa har allt som oftast ett armstöd på ena sidan, till skillnad mot soffor med ett ”öppet avslut”, där soffan har ett hörn som avslutas utan armstöd. Detta ger en något längre liggdel. Många soffor har både en divan och ett öppet avslut och kallas då för u-soffa. Många benämner även en divansoffa som en schäslongsoffa. En schäslong är egentligen en fristående fransk möbel som helt saknar koppling till en divansoffa, förutom att båda är avsedda för att ligga i, snarare än att sitta på.

Vi tycker att en divansoffa är det självklara valet om det är viktigt att både kunna sitta och ligga bekvämt i soffan. Finns det dessutom barn och ungdomar i hushållet brukar en divansoffa vara en oslagbar favorit. Ett litet tips för att skapa ett öppet och luftigt intryck i vardagsrummet är att möblera med divanen eller det öppna avslutet längs med en vägg. Förutom att du nyttjar ytan optimalt så skapar du en inbjudande och öppen känsla. Vill du däremot dela av ett stort rum med öppen planlösning är det perfekt att använda soffan på motsatt vis, dvs. att du helt enkelt använder divanen eller det öppna avslutet som en slags avgränsare i rummet.

Howardsoffor

Här har vi en riktig stilikon som kanske är populärare än någonsin. Howardsoffan såg dagens ljus redan på 1800-talet och idag återfinns den i olika tappningar hos mer eller mindre varje möbelhandlare.

howard soffa

Howardsoffan är klassisk i sin design med tydligt karaktäristiska drag, såsom svängda armstöd med veckat tyg och svarvade ben med hjul framtill. En howardsoffa är i regel något djupare än vanlig soffa. Modellen har dessutom allt som oftast en svagt bakåtlutande sits som ger en mycket god sittkomfort.

Om man tittar på vad som skiljer sig mellan de olika modellerna av howardsoffor så finns det en mängd olika faktorer som avgör soffans pris, liksom kvalitet och komfort. För i just den här kategorin av soffor kan du hitta modeller i ett väldigt brett prisspann. Beroende på hur kräsen du är och vilka behov, krav och önskemål just du har på din soffa så finns det några saker som är värda att titta lite extra på.

Om du önskar absolut bästa komfort så rekommenderar vi en sits som är stoppad med kallskum och fjädertopp. Detta ger en mjuk och omfamnande känsla. En howardsoffa handlar i mångt och mycket även om detaljerna, så titta gärna en extra gång på hur välsytt armstödet är. Har frambenen hjul och finns det någon tjäderkant på dynor och armstöd?

Bäddsoffor

Bor du trångt eller är du kanske i behov av extra sovplatser med jämna mellanrum? Då kanske du skulle titta på en bäddsoffa. En praktisk soffa med bäddfunktion ger ett flexibelt vardagsrum som nyttjas optimalt.

bäddsoffa

I Sverige har det länge varit ganska ovanligt med bäddsoffor, åtminstone om man jämför med stora delar av övriga Europa där bäddsoffan mer eller mindre återfinns i samtliga hem. I Sverige hittar vi främst en bäddsoffa i små gästrum eller i sommarstugan. Men det börjar förändras. Den goda funktionaliteten har gjort att bäddsofforna blivit mycket populära och i samband med detta har de dessutom blivit fantastiskt prisvärda.

Vi tycker att en bäddsoffa är en alldeles utmärkt allroundsoffa som passar perfekt i ett hem där det finns ett behov av att kunna ta emot nattgäster med jämna mellanrum. Men eftersom en bäddsoffa ska kunna fungera som en “två-i-ett” möbel så har den i regel även en något fastare sittkomfort, vilket kan vara värt att tänka på. En praktisk funktion utöver sovdelen är att bäddsoffor med divan allt som oftast har inbyggd förvaring av sängkläder.

Hörnsoffor

Raka hörnsoffor har länge varit en del av de svenska vardagsrummen. De flesta av oss har antingen vuxit upp i ett hem, eller själva ägt en klassiskt rak hörnsoffa. Det är svårt att hitta en soffa som är enklare och smidigare att möblera med, utan att man för den sakens skull förlorar en massa sittplatser. I en hörnsoffa nyttjar du dina kvadratmeter maximalt.

hörnsoffa

Många av våra hörnsoffor är tillverkade i en smidig konstruktion som gör det möjligt att montera dem som antingen höger- och vänsterställda. Något som även är praktiskt om du en dag måste flytta soffan till en annan plats, eller kanske till ett helt nytt hem. Idag har även många hörnsoffor en divandel, vilket förhöjer sittkomforten och ger soffan en modernare look. En annan fördel som man lätt glömmer bort med hörnsoffan är att du allt som oftast får plats med ett betydligt större soffbord utan att det stjäl plats för benutrymmet.

hornsoffa tecknad
► Soffornas Lexikon - vi förklarar vad det innebär:

Kallskum

Är den vanligaste stoppningen i sittdynan på moderna soffor. Kallskum - även kallat formskum - tillverkas i stora block som man sedan skär till i önskad storlek. Kallskummet har en volymvikt som varierar och rent generellt kan man säga att desto högre volymvikt, ju längre livslängd. Vårt kallskum har i regel en volymvikt på 30-35kg.

Sittdjup

När vi mäter en soffas sittdjup så mäter vi det faktiska sittdjupet. Måttet är alltså sittdynans djup när ryggkudden är placerad i soffan. Det kan vara bra att veta när du jämför med andra soffor, där leverantören angett måttet med alla ryggkuddar bortplockade ur soffan.

Kuvertkuddar

När en soffa har många “lösa” ryggkuddar brukar man kalla detta för kuvertkuddar. Skillnaden mellan vanliga ryggplymåer och kuvertkuddar är att i en soffa med kuvertkuddar har du många ryggkuddar som inte har någon fast plast. Fördelen med kuvertkuddar är att du själv kan anpassa sittdjupet beroende på hur du placerar soffans ryggkuddar.

Martindale

Slitstyrkan på ett tyg mäts i något som kallas martindale. Antalet martindale på ett tyg påvisar slitstyrkan på ett tyg innan det blir maskor och trådarna går av. För en soffa som står i hemmiljö bör man ha minst 15.000 martindale och för offentlig miljö 30.000 och uppåt.

Sitthöjd

En soffas sitthöjd är måttet från golvet upp till den högsta punkten på sittdynan. Måttet skiljer sig beroende på vilken typ av soffa du tittar på och vilka ben modellen har.

Hårdhetsgrad

Vad vi upplever som en hård, respektive mjuk soffa är väldigt individuellt beroende på hur mycket du väger och vilka referenser du har. Men vi har gjort det lite enklare genom att kategorisera alla våra soffor som antingen ”mjuk”, ”medium” eller ”fast”.