Sängguide

Vi guidar dig till rätt säng och en god sömn.

Alla älskar vi att sova. Men hur många älskar egentligen sin säng? Trots att vi sover ungefär en tredjedel av våra liv, är det få som faktiskt har en säng som de är nöjda med. Vi presenterar här en del av våra kunskaper om sängar och sömn. Här kan du läsa igenom den mest grundläggande informationen som kan vara bra att vara medveten om när det är dags att köpa ny säng.

► Låt oss börja med att förklara vad de olika hårdhetsgraderna innebär.

Som du säkert märkt så finns det ett flertal olika hårdhetsgrader att välja bland. Ofta kan det uppfattas som ett svårt och aningen förvirrande val då det i slutändan är högst individuellt hur man upplever sängens komfort. Men det är däremot en väldigt bra riktlinje för vilken säng som du bör leta efter.

Nästan alla våra sängar är i grunden medium, vilket passar de allra flesta av oss. Men beroende på din vikt, preferens och sovställning bör du välja en säng som antingen är lite mjukare alternativt fastare för att få bästa möjliga komfort. Det är viktigt att du sover i madrassen, snarare än ovanpå - eller för långt ner i madrassen för den delen. Målsättningen är alltid att ryggraden ska ha en så rak och naturlig form som möjligt när du ligger i sängen.

Sover du exempelvis på mage bör du titta efter en säng som är något fastare och gärna med zonindelning, så att sängen kan anpassa sig efter din kroppsform och sovställning. Om du däremot vet med dig att du gärna sover på sidan kan det vara lämpligt att se dig om efter en något mjukare säng så att höftpartiet sjunker ner något i madrassen.

Skillnaden på sängar och sängar.

Om du inte tittar efter noggrant så upplevs de flesta sängar mer eller mindre likadana. Men skillnaden sitter för det mesta inte i utseendet - utan som med allt annat så det är insidan som räknas. Våra kontinentalsängar finns i flera olika prisklasser, allt ifrån enkelfjärdrande modeller till mer exklusiva varianter med både zonindelning och latexbäddmadrass.

Oavsett ditt behov och din budget vill vi kunna erbjuda just dig en ny säng som du kan känna dig nöjd med i flera år framöver. Men framförallt - alla sängar i vårt sortiment är noggrant utvalda och håller mycket hög kvalitet i förhållande till sin prisbild. I traditionella möbel- och sängvaruhus kostar våra kontinentalsängar nästan alltid det dubbla. Om du är osäker får du gärna jämföra våra sängars innehåll med andra sängleverantörer så ser du tydligt att det lönar sig att handla direkt från fabrik.

Sovrummet förtjänar det lilla extra.

Som du säkert redan vet så tillbringar vi en stor del av våra liv i sovrummet. Därför tycker vi också att hemmets viktigaste rum förtjänar lite extra kärlek. I en ombonad, trivsam och inbjudande miljö så är vi övertygade om att du dessutom sover lite bättre. Så när det väl är dags att förnya sovrummet så kan det vara bra att samtidigt investera i en matchande sänggavel som skyddar väggen. Bland våra sängtillbehör, sänggavlar och sängkläder hittar du massor av snygga huvudgavlar, påslakanset och annat trevligt som både du och ditt sovrum hade uppskattat.

Våra tips till dig som ska köpa kontinentalsäng.

Se sängen som en investering för dig själv och framtiden. Det är lätt att bli lockad av det lägsta priset - men i längden så sover du kanske både lite bättre och lite längre i samma säng om du går upp ett steg i kvalitet och komfort. Det är sällan man byter säng lika ofta som man byter soffa, därför är det viktigt att hitta en säng som är anpassad för din kropp och dina behov. Ofta är vi lite dumsnåla när vi ska byta säng, med tanke på hur mycket tid vi faktiskt spenderar i sängen.

Ett vanligt misstag många gör är att de köper en för liten säng. Om familj- och boendesituationen förändras - och detta vet alla som har småbarn - kan det vara värdefullt med en lite bredare säng så att alla får plats, utan att behöva trängas om nätterna. Om platsen finns, rekommenderar vi en 160 eller 180 säng för de som har plats.

► Sänglexikon - vi förklarar begreppen:

Kontinentalsäng

En kontinentalsäng är den mest populära sängmodellen idag. En kontinentalsäng består av en eller två resårbottnar och en hel mellanmadrass , med en bäddmadrass överst. Sängen är alltså uppbyggd i tre lager och helt fri från skarvar.

Fjäder- och resårsystem

Alla sängar är uppbyggda på fjäder- och resårsystem - vilket är den del av sängen som ger kroppen avlastning och följsamhet. Det finns olika typer av fjädring med varierande kvalitet och komfort. De vanligaste typerna är bonell- och pocketresår.

Pocket Spring

En individuell fjäder omsluten av en tygpåse - vilket ger en tyst och följsam säng som inte låter eller gnisslar då ingen metall får kontakt med någon annan. Fjädrarna arbetar individuellt och oberoende av varandra vilket ger bättre följsamhet och tryckavlastning för kroppen.

Ramsäng

En ramsäng är en klassisk och traditionell säng, ofta enkelfjädrad och lite enklare i sitt utförande. Sängen består av en resårmadrass med en bäddmadrass ovanpå. Ramsängen används oftast om man har en sängstomme eller ram som man vill placera sängen i, då den generellt sätt är betydligt lägre än en kontinentalsäng.

Bonellfjädring

Bonell är en enklare stålfjäder som främst används i resårbottnar på kontinentalsängar. Fjädern är timglasformad och i kassetten där fjädrarna ryms binds de samman av metalltrådar.

Zonindelning

En säng kan vara uppdelad i olika hårdhetszoner. Ofta väger man mer över höftpartiet än vid fötterna. Detta har ett zonindelat resårsystem tagit hänsyn till och anpassat hårdhetsgraderna i madrassen för absolut bästa komfort och följsamhet. En zonindelad madrass kan bestå av tre, fem eller sju zoner. Normalt sätt räcker fem zoner väldigt långt, och behovet av fler är sällsynt.

Logga in