Hållbarhet på SoffaDirekt


Hållbar konsumtion

På SoffaDirekt tar vi ansvar för att de produkter vi tillverkar ska vara hållbara ur flera perspektiv - miljömässigt, etiskt och socialt. Man brukar säga att ”ingen kan göra allt men alla kan göra något” och här vill vi berätta om några av de initiativ vi arbetar med just nu;

 

Produktion
Den viktigaste uppgiften i vårt hållbarhetsarbete är att försäkra oss om god kvalitet för en så lång produktlivslängd som möjligt. Vi arbetar med att ständigt förbättra och utveckla vårt sortiment genom tät dialog direkt med tillverkare och leverantörer.

Vi strävar efter att endast arbeta med fabriker som lever upp till en social uppförandekod likt BSCI eller motsvarande för att värna om arbetstagarens rättigheter och hälsa.Vi har som mål att under 2024/25 kartlägga och stödja våra fabriker i att ISO certifiera inom kvalitet, effektivitet och miljöarbete.

 

Kemikalier 
Vi följer strikt de rekommenderade begränsningarna inom EU´s kemikalielagstiftning REACH. Vi undviker därmed material innehållande fluorkarboner, ftalater, PVC och miljöfarliga flamskyddsmedel. Vi använder enbart textila material med Oeko-tex certifiering eller motsvarande och undviker helt konventionellt odlad bomull. Detta ger inte bara en positiv effekt gällande kemikalier utan reducerar samtidigt både energi och vattenåtgång – win, win,win.

 

Cirkuläritet
I vårt sortiment erbjuder vi ett flertal artiklar inom möbelvård samt också ersättningsklädslar till våra storsäljande soffor. Allt för att du ska kunna njuta av din möbel så länge som möjligt. Vi strävar alltid efter att i första hand välja textila material av återvunna råvaror där tex PET-flaskor och gamla kläder fått ett nytt liv i nya underbara möbeltyger. För oss är det också viktigt att se hållbarhet som en röd tråd genom i hela värdekedjan. Därför har vi valt att ge våra returer, ångrade köp och transportskadade produkter en ny chans i vårt eget outletkoncept i Norrköping. Vi tar såklart också vårt producentansvar för plast och kartongförpackningar enligt förordning 2022:1274 tillsammans med Naturvårdsverket.

 

Logistik
På SoffaDirekt jobbar vi hårt med att göra aktiva val som innebär en smartare logistik. Det gäller allt ifrån att produkten i sig ska vara leveransvänlig till att förpackningar och emballage ska vara genomtänkta och minimalt skrymmande för att kunna lastas effektivt. Vi har som mål att minst 65% av vår omsättning ska komma från varor tillverkade inom Europa med hänsyn taget till så korta transportavstånd som möjligt. Vi transporterar aldrig något med flyg. Last mile levererar vi oftast med fosilfritt alternativ där den möjligheten finns.

En av grundpelarna i vår affärsidé är att leverera direkt från fabrik till dig som kund, utan onödiga omvägar varken för dig eller för din vara. Ingen kan göra allt men genom att handla hos oss deltar du i omställningen för en bättre framtid.

Till startsidan

Logga in