• Frakt fr. 0 kr
  • Öppet köp 365 dagar

Logga in

Materialguide

Att hålla koll på olika material och träslagkan kännas som rena rama djungeln ibland. SoffaDirekt har därför sammanställt en guide till några av våra vanligaste material, och hur de påverkar produkterna och världen i stort.

Rotting


Rotting är nära besläktat med palmträdet, och är en snabbväxande ranka som man kan hitta i de sydöstra delarna av världen. Rotting är ett extremt starkt träslag som kan växa sig upp till flera 100 meter höga. Till skillnad från sin släkting bambun så har rotting ett solitt innanmäte vilket ökar hållfastheten. Trots detta är rotting enkelt att jobba med och kan lätt böjas och formas till diverse stolar, fåtöljer, med mera. Utsidan av rottingsväxten, skalet, skalas av växten när den skördas och används sedan till att binda ihop möblerna. Nästintill hela växten används alltså vid tillverkning. Hållbar rottingsproduktion är mycket viktig för de byar där produktionen sker, där de flesta är beroende av sitt småskaliga jordbruk. Områden som tidigare exploaterats för risodlingar och dylikt har nu fått möjlighet att låta skogen växa tillbaka tack vare rottingproduktionen.

Rotting är alltså inte enbart ett vackert och slitstarkt material, utan är även bra för miljön och för ekonomin där det odlas. Rotting är ett levande naturmaterial, och det kommer alltid förekomma viss variation i möbler som tillverkas i rotting. Det är helt naturligt att träet rör sig över tid, former kan komma att ändras en aning och mindre glipor kan uppstå. När man väljer möbler i naturmaterial är detta något man får räkna med, men det gör också möbeln helt unik!

Kika in våra vackra och miljövänliga rottingmöbler nedan! Bland annat Falsterbo dagbädd och stolen Calais.
CSC1804-BR-BR
1295:- Ord. pris
1434
22
6995:- Ord. pris 8995:-
1440
25
2995:- Ord. pris 3995:-
AkaciaAkaciaträ är ett vackert och snabbväxande träslag som trivs i en mängd varma klimat, och på så sätt är lätt att odla på plantage. Då det är ett snabbväxande träslag och finns i stor utsträckning världen över är akacia ett bra miljöval när man är ute efter ett starkt och hållfast träslag. Det är ett hårt träslag med underbara ådringar, som med lätthet klarar många år av vardagslivets prövningar. Om du är ute efter rustik charm så är Akaciaträ något för dig, då det är enkelt att inreda med och passar en mängd inredningsstilar och dekorer. Färgerna i akaciaträet kan variera, och går i toner från ljust bärnstensfärgat till en mörk ton som påminner om mahogny. När det behandlas är akacia även väldigt likt det mycket populära och utrotningshotade träslaget teak. Akaciaträ innehåller naturliga oljor som gör att träet står emot fukt, och är således ett utmärkt val för matbord och köksbord.

Akaciaträd är precis som alla andra träslag ett levande naturmaterial. Detta gör att det blir många olika variationer i färger och ådringar i träet. Det är helt naturligt att träet rör sig över tid, former kan komma att ändras en aning och mindre glipor kan uppstå. När man väljer möbler i naturmaterial är detta något man får räkna med, men det gör också möbeln helt unik!

Under finns en lista med våra vackra möbler i akaciaträ, det vackra bordet Dine som finns som både rektangulärt och runt. 
APA-50861-S
20
3195:- Ord. pris 3995:-
J-80217-M
13
6995:- Ord. pris 7995:-
Mango

Mango är ett snabbväxande och hållbart träslag som är bra för både miljön och ekonomin där det odlas. Mangoträ har samma hårdhet som till exempel ek och körsbärsträd, men kan växa upp till 30 meter under 15 års tid, till skillnad mot de mer klassiska träslagen som kan ta 100 år på sig att växa till samma höjd.
Frukten på träden är en av världens populäraste, och odlas på många plantager runt om i världen. När trädet efter några år slutar producera frukt så huggs det ner och skickas iväg för virkestillverkning, istället för att lämnas att dö i jorden. Sedan planteras ett nytt fruktträd i dess ställe, och processen börjar om. Detta är gynnar både jorden som blir bördigare, och de som äger odlingarna. Detta för att produktionen av mangoträd ger en extra inkomst till bönderna.

Den nyfunna popularitet hos mangoträ bidrar till att skövlingen av utrotningshotade träslag som till exempel teak, då efterfrågan på mangoträet ökat. Över lag så minskar skövlingen av regnskog när mangoträd från plantage används. Mangoträ är alltså hållbart i ordets alla bemärkelser, då mango både är ett hårt hållfast träslag, ett bra miljöval, och bra ekonomiskt tillskott för de mangoodlare som har träden.

Mangoträ är precis som alla andra träslag ett levande naturmaterial. Detta gör att det finns många variationer i färger och ådringar i träet. Det är helt naturligt att träet rör sig över tid, former kan komma att ändras en aning och mindre glipor kan uppstå. När man väljer möbler i naturmaterial är detta något man får räkna med, men det gör också möbeln helt unik!
J-80218-R-M
4995:- Ord. pris
1044616
1795:- Ord. pris
1058015
1095:- Ord. pris
BambuBambu är ett extremt snabbväxande träslag som har stora miljöfördelar tack vare detta. Det kan under en dag växa över 1 meter i längd, och klassas på vissa ställen som ogräs. Det växer utan gödsel och behöver inte mycket vatten eller skötsel. Att bambu växer i så stor utsträckning är en stor fördel då träslaget absorberar koldioxid samt släpper ut 35% mer syre i luften än andra träslag i samma storlek, vilket bidrar till att minska luftföroreningarna. Bambu förbättrar även jorden där det växer. Det är även ett hållbart material som är enkelt för hantverkarna att jobba med. Nästintill varje del av den skördade bambun kommer till användning, och det blir på så sätt väldigt lite avfall i produktionen av bambumöbler. Efter att bambun skördats behövs heller inga nya plantor planteras. Bambun fortsätter helt enkelt växa från det skott som lämnats kvar i marken.

Bambu är ett levande naturmaterial, och det kommer alltid förekomma viss variation i möbler som tillverkas i bambu. Det är helt naturligt att träet rör sig över tid, former kan komma att ändras en aning och mindre glipor kan uppstå. När man väljer möbler i naturmaterial är detta något man får räkna med, men det gör också möbeln helt unik!
1044622
495:- Ord. pris


Hittar du inte vad du letar efter, sök här